Time-saving with egg counting in parent stock houses

Lusiaves - Portugal

Fancom is al vele jaren de automatiseringspartner voor Lusiaves SA in Portugal. Hun nieuwste project bestaat uit twee groepen van elk 5 ouderdieren stallen die in totaal 6000 hennen en ca. 600 hanen huisvesten. Nieuw is de toepassing van eitellers met eierbandsturing voor automatische registratie van de eierproductie.

219
New parent stock houses
Uit hygiëne oogpunt liggen de stallen mooi door wijnranken afgeschermd van de omgeving. Voor de bouw is gekozen voor duurzame materialen die mooi opgaan in de omgeving. Er is een ruim laaddok voor de dagelijkse afvoer van eieren naar de broederij.
220
Volledig automatisch
Voor aansturing van het MTT klimaat is er een F37 klimaatregelaar per stal. Per groep van stallen is er een 743 voercomputer en een 746 eitelsysteem. Installatie, ondersteuning en after sales service is in handen van Fancom distributeur Inoxnorma Lda.
221
Gelijkmatig klimaat in de hele stal
Het klimaat is volledig MTT met luchtinlaatventielen met verduistering in de zijwand en regelbare ventilatoren in de nok van de stal. Voor de tunnelinlaten zitten de koelpads. Grote ventilatoren in de eindgevel zorgen voor het tunneleffect bij maximum ventilatie.
222
Eitelling nieuw voor Lusiaves
Nieuw is de keuze voor een eitelsysteem dat niet alleen inzicht geeft in de eierproductie maar ook de snelheid van de eierbanden automatisch regelt. Het systeem begint met de aansturing van de eierbanden onder de legnesten in de stal.
223
Minder schade aan eieren bij eierverzameling
De eieren passeren de infrarood teller als ze uit de stal komen, net voor de verzamelband in de centrale gang. Zo kan de snelheid van de eierbanden in de stal automatisch gestuurd worden voor een continue gelijkmatige aanvoer zodat de inpakcapaciteit optimaal benut wordt. Dit laat het proces van eierverzameling tot 4 maal sneller verlopen. Bovendien zijn er veel minder start/stops waardoor er nauwelijks beschadiging optreedt aan de waardevolle eieren.
224
Uitvoerige begeleiding
Lusiaves SA en zijn installateur Inoxnorma Lda zijn goed bekend met de Fancom systemen maar het 746 eitelsysteem is nieuw voor hun. Daarom is er bij de opstart van het systeem uitvoerige instructie en training door een van de Fancom specialisten. V.l.n.r.: Elpídio Francisco, Nelson Moreira (Inoxnorma), Jan Haenraets (Fancom) en Jaime Estevão (Inoxnorma).

 

To the overview of projects

Forward
thinking

Forward
thinking